JEROEN GOTZEN JEROEN GOTZEN

Manipulatie

Wat is een manipulatie?

Manipuleren of kraken is een techniek waarbij je een gewricht een kleine, snelle beweging laat maken. Eigenlijk trek je uw gesloten gewrichtsruimte vacuüm  waardoor er een microscopisch gasbelletje ontstaat dat ontploft. Dit geluid geeft een krakje. Je kan dit bij jezelf testen door eens snel aan een vingerkootje te trekken. Je hoort en voelt een krak, die je daarna niet meer kan herhalen omdat het gasbelletje al ontploft is. Wanneer je een half uur wacht, is dit gas terug opgenomen in het gewrichtskapsel en de gewrichtsvloeistof. Op dat moment kan je je vinger terug laten kraken. 


Veroorzaakt een manipulatie artrose?

Mensen die elke dag hun vingers kraken, krijgen dikwijls te horen dat ze ermee moeten ophouden omdat kraken artrose of reuma zou veroorzaken. Omdat er hier weinig onderzoek over bestond, besloot de Californische dokter Donald Unger (http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2288819/2015/04/16/Je-vingers-kraken-zo-ziet-het-eruit-op-een-MRI-scan.dhtml) meer dan 60 jaar lang zijn linkerhand twee keer per dag te kraken, terwijl hij zijn rechtse knokkels ongemoeid liet. Zijn conclusie? "Ik kijk naar al mijn vingers en er is geen spoor van artrose in geen van beide handen." Recentere studies.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21383216) bevestigen zijn bevindingen. Het is logisch dat kraken geen sleet veroorzaakt, aangezien je uw gewrichtsoppervlakken van elkaar wegtrekt, terwijl ze bij bewegen over elkaar wrijven.


Is een manipulatie gevaarlijk?

Zelf je vingers kraken brengt weinig risico met zich mee, maar In de wervelkolom ligt dit anders. Wanneer je een rug of nek wilt manipuleren, moet je goed je anatomie kennen en weten wat je wanneer mag doen. 


In de nek loopt een bloedvat dat je hersenen bevoorraadt: de arteria carotis. Een scherpe kalkaanwas (tgv van artrose) kan tijdens een zware rotatiemanipulatie dit bloedvat beschadigen. Manipulaties volgens verouderde behandelingsmethodes (de zogenaamde rotatiemanipulaties onder tractie volgens cyriax) voeren we daarom niet uit.


Tussen de wervels liggen de schokdempers van de ruggengraat, de tussenwervelschjiven of discussen. Wanneer je een acuut probleem hebt ter hoogte van je discus, zoals een hernia, kan je op dat moment niet manipuleren op dit niveau. Een discusbeschadiging moet zichzelf herstellen met littekenweefsel om terug sterk te worden. Het heeft dus geen zin om met dit broos littekenweefsel snelle bewegingen te gaan uitvoeren.


Mensen met serieuze botontkalking (osteoporose) kunnen geen grote belasting aan. Ouderen worden daarom niet gemanipuleerd omdat hun bot niet sterk genoeg is om snelle bewegingen te weerstaan. 


Hoe kan je dan veilig manipuleren? 

Een ervaren manueel therapeut hoeft geen kracht te steken in zijn manipulaties. De beweging is heel snel, maar zonder kracht. Op die manier vermijd je als therapeut dat je dingen forceert waar je beter afblijft. Wanneer je geen kracht gebruikt, gebeurt er in het slechtste geval … niets. Je hoort geen ‘krak’, en dat is ok. 


Verschillende methodes binnen de manuele therapie hebben methodes ontwikkeld om manipulaties veiliger te maken. Wanneer je volgens de klassieke Scandinavische methode (Kalenborn) werkt, gebruik je ‘locking-technieken’. Hiermee ‘vergrendel’ je het gedeelte van de wervekolom dat niet wordt gemanipuleerd om het te beschermen. Wanneer je volgens de Engelse manier (volgens Hartmann) werkt, ga je op het gewricht dat je wilt losmaken veel voorspanning opbouwen, zodanig dat je het gewricht nooit in een eindstand hoeft te brengen om te kunnen manipuleren. 


Conclusie:

Een goed geschoolde manueel therapeut weet wanneer een manipulatie kan uitgevoerd worden en wanneer niet. Hij gebruikt veilige technieken, die geen schade kunnen berokkenen. Manipulaties vormen maar een zeer klein onderdeel van de technieken die een manueel therapeut gebruikt. Er zijn voldoende alternatieve technieken om een gewricht beter te laten bewegen.Home - Therapeuten - Kinesitherapie - Manuele Therapie Contact - Afspraak

                        Wettelijke info                                      Privacy