Manuele Therapie | JEROEN GOTZEN JEROEN GOTZEN

Manuele Therapie


Heb je last van je rug of nek? Van je schouder? Of heb je een tenniselleboog?  Met manuele therapie sporen we op wat er nu juist fout loopt en wat we eraan kunnen doen.

Manuele Therapie: Diagnose

Via gerichte tests wordt het duidelijk welk gewricht, welke zenuw of welke spier uw pijn veroorzaakt.  Na deze 'diagnose’ kunnen we bewegen wat er stroef loopt en dankzij een duidelijk oefenplan weet je zelf welke oefeningen je thuis kan doen om van je probleem af te geraken. 

Tijdens het onderzoek beperken we ons nooit enkel en alleen tot de plek waar je pijn hebt:              

  • Bij een tenniselleboog moeten we rekening houden met je nek
  • De enkel die je vorig jaar hebt omgeslagen kan een bekkenprobleem veroorzaken waardoor je momenteel last hebt in je onderrug
  • Pijn in je been kan vanuit je rug komen
  • Je bovenste nekwervels kunnen hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken
  • Een kaakprobleem kan nekpijn veroorzaken


We kijken dus wat verder dan onze neus lang is en brengen de manier waarop jou bewegingsstelsel in elkaar zit in kaart. 


Manuele Therapie: Behandeling

Manuele therapie is een specialisatie die voortvloeit uit de kinesitherapie. We hebben na de basisopleiding kinesitherapie verder gestudeerd om een diploma manuele therapie te behalen. Dit is een universitaire opleiding, wat betekent dat er constant onderzoek wordt gedaan om wetenschappelijk verantwoord bezig.


Met manuele therapie biedt een oplossing voor problemen van het bewegingsapparaat.  Blokkages en bewegingsbeperkingen die tijdens het diagnostisch onderzoek vastgesteld zijn, worden tijdens de behandeling losgemaakt. Gewrichten kunnen stijf zijn, zenuwen ontstoken, spieren verkort of gespannen.

Soms kan één behandeling voldoende zijn om jef probleem op te lossen. Een blokkage thoracaal, tussen je schouderbladen, kan bijvoorbeeld heel pijnlijk zijn, maar snel worden gedeblokkeerd. In andere gevallen moet je gedurende enkele weken op regelmatige basis worden behandeld. Een frozen shoulder, een tenniselleboog of een achillespeesontsteking zijn hardnekkige irritaties die meerdere behandelingen en veel oefening thuis nodig hebben.


We gebruiken verschillende technieken om pijnlijke gewrichten, pezen of zenuwen te behandelen.  We kunnen rekken, duwen, trekken of oscilleren (ritmisch schudden van het gewricht). De meest spectaculaire manier van mobiliseren is een manipulatie ('kraken'). 

Meer informatie "Manipulaties" klik hier.

De behandeling kan gebeuren in stand, in zit of in lig. Soms moet je meewerken, maar meestal moet je kunnen loslaten. Soms is dat niet evident en moet je echt leren om,bijvoorbeeld je arm, volledig te laten hangen om behandeld te worden. 


Bij het mobiliseren van de wervelkolom, bestaan er verschillende 'scholen' die elk hun eigen manier hebben om wervels beter te laten bewegen. Je kan volgens de klassieke, Scandinavische manier werken (Kaltenborn) of volgens de Australische (Maitland, Mulligan). Dankzij regelmatige bijscholing kennen we deze methodes en kunnen we uitzoeken welke techniek er het beste werkt voor uw specifiek probleem. 

Is een manueel therapeut een 'kraker'?

Mensen zeggen weleens; ik ben naar ‘de kraker' geweest. Hiermee bedoelen ze dat ze naar een therapeut zijn geweest die een manipulatie heeft uitgevoerd. 'Een kraker' als discipline bestaat niet. Wel zijn er drie disciplines die gebruik maken van 'kraken' of manipulaties: osteopaten, chiropractor's en manueel therapeuten.


Manuele therapie richt zich zuiver op problemen van het bewegingsstelsel. Onze behandeling bestaat uit mobilisaties, tractie's en gerichte oefentherapie. 


Osteopathie behandelt het bewegingsstelsel, de organen en de schedelbeenderen. De structurele osteopathie, het gedeelte dat zich bezighoudt met het bewegingsstelsel, vertoont veel gelijkenissen met onze manuele therapie. Een osteopaat gaat ook trachten organen vast te pakken en te bewegen ( de viscerale osteopathie) en de schedelbeenderen trachten te mobiliseren (de craniale osteopathie). Een osteopaat gaat ervan uit dat deze drie systemen moeten behandeld worden om uw probleem op te lossen. Vandaar dat sommige osteopaten voedingsadvies geven of voedingssupplementen voorschrijven om rugpijn op te lossen. Met de viscerale en zeker met de craniale behandelingen begeeft de osteopathie zich op het pad van de alternatieve geneeskunde, waarvoor er geen wetenschappelijke evidentie bestaat.


Chiropraxie gaat ervan uit dat elk probleem in je lichaam te herleiden is tot een probleem ergens in je wervelkolom. De oplossing die zij hiervoor trachten te bieden is steeds een manipulatie. Bij de chiropractor kom je niet buiten zonder eerst 'gekraakt' te worden. 


We hebben dus een groot arsenaal technieken om je probleem zo efficiënt mogelijk te behandelen. Manipulaties (kraken) vormen slechts een klein onderdeel van manuele therapie en worden enkel toegepast als dit zinvol is en op een veilige manier kan gebeuren. 

Wanneer je bij ons in behandeling komt zal je merken dat je steeds oefeningen mee naar huis krijgt. Soms is het veel efficiënter om elke dag een klein oefeningetje te doen in plaats van je telkens weer te laten losmaken door ons. 

Samen met u, zoeken we naar een lange termijn aanpak om uw probleem aan te pakken.   

Home - Therapeuten - Kinesitherapie - Manuele Therapie Contact - Afspraak

                        Wettelijke info                                      Privacy